Ottawa Online Casinos — Here is an overview of the gaming scene in this city, as well as a sneak-peek into the best online casinos in Canada.

 

Изберете една од 11-те акредитирани 4 годишни студиски  програми со што ќе се стекнете со 240 ЕКТС кредити


...

Станете Магистер по машински науки со избор на втор циклус редовни студии во девет студиски програми или вонредни студии  во шест студиски програми, во согласност со Болоњските...

Докторските студии се наша определба за образување на висококвалитетни кадри од областа на инженерството со компетенции за научно-истражувачки, развојни и иновативни активности...

Машинскиот факултет е носител на научно-истражувачката дејност од областа на машинската струка и претставува центар за развој на науката, научната мисла и примената на науката...

Машински факултет - Скопје

Team3win

Предавање бр.3

Ве покануваме сите на 20.05.2024 (понеделник) во 11:00 часот да ни се приклучите на последното од серијата предавања во кое ќе покриеме две теми: на темата Internal & External Resources ќе зборува ас. д-р Маја Аначкова со цел да ви помогне во процесот на идентификација на потребни ресурси за вашите проекти, а на темата How to prepare a good pitch ќе ни зборува Аритон Занев, претприемач и сопственик на повеќе бизниси, со долгогодишно искуство од оваа област. Во периодот помеѓу двете предавања ќе имаме можност да ги разгледаме возиалта на GEELY и да поразговараме со нивните вработени за системите кои се вградуваат во овие возила.

 

Team3Win натпревар

Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, Машински факултет – Скопје и Факултетот за информатички науки и компјутерско инженерство  во соработка со ADAC Automotive распишува отворен повик за учество на натпревар за развивање на идејно решение за влез/излез од автомобил.

Натпреварот Team3Win e продолжување на серијата вакви натпревари кои за жал беа прекинати со пандемијата. Овој пат натпреварот е во соработка со етаблирана меѓународна компанија од автомобилската индустрија со седиште во Мичиген, САД.  Темата на овогодинешниот натпревар е развој на идејно решение за влез/излез од автомобил во 2035-та година.

Повикот за пријавување на натпреварот трае до 25.03.2024 година.

Пријавувањето на натпреварот е во тимови, од 4 до 5 члена за студентите од сите студиски програми и сите години на Машинскиот факултет – Скопје и Факултетот за информатички науки и компјутерско инженерство. Се препорачува членовите од тимот да бидат од најмалку три различни студиски програми.

Исто како и на претходниот натпревар, трите најдобри тимови ќе бидат парично наградени, а од најдоброто решение ќе се изработи прототип во ФАБЛАБ при Машински факултет - Скопје

 

Пријавувањето е на следниот линк

 

 

Финалето на натпреварот Team3Win ќе се одржи во првата недела од јуни 2024-та, додека доделувањето на наградите ќе биде за време на отворениот ден на факултетот на 19.06.2024.

 

Оваа година натпреварот е под покровителство на американската компанија ADAC Automotive, реномирана компанија која добавува свои решенија за влез и излез од автомобили за компаниите Ford, General Motors, Stelantis, Honda, BMW, Mercedes, Tesla и други. Повеќе информации за активностите на компанијата можете да погледнете на следново видео.

Everything Comes Together (vimeo.com)

Работата на тимовите во текот на натпреварот ќе биде потпомогната од страна на наставниците и соработниците на Машинскиот факултет – Скопје и Факултетот за информатички науки и компјутерско инженерство, како и од инженерите во компанијата ADAC Automotive. Тие подготвија кратка презентација за предизвикот кој учесниците на натпреварот треба да го решат со цел истата да им послужи како инспирација. Погледнете ја презентацијата на следното видео.

 

Соопштенија за студенти

Лимак стипендии и менторска поддршка

На ден 20.02.2024г (вторник) со почеток во 14:00 часот во училница К2-14 во новата зграда на вториот кат, претставници на групацијата Лимак ќе одржат презентација на иницијативата GEG и ќе ги претстават можностите за парични стипендии и менторска поддршка на студентките од  Машинскиот факултет.

Групацијата Лимак веќе втора година ја спроведува иницијативата Global Engineer Girls (GEG) во Македонија,

Oсновна мисија на GEG иницијативата е да обезбеди ефективна поддршка за девојките и младите жени кои сакаат да бидат инженери да стекнат соодветно практично искуство и да изградат кариера во областа на науката, технологијата, инженерството и математиката, позната како СТЕМ област.

За да ја исполни оваа мисија, GEG North Macedonia ќе обезбеди стипендии за девојки кои се запишале и студираат на инженерски факултети на државните универзитети во земјава. Дополнително, GEG ќе обезбедува и програми за менторство и развој на дигитални и меки вештини, како и можности за практикантска работа за младите жени - инженери.  

Целта на овие активности е да се намали постојниот родов јаз во СТЕМ областа во земјава, со тоа што ќе се зголеми учеството на жените во овие сектори и занимања кои историски се доминирани од мажите.

Аплицирајте на линкот и станете и Вие дел од GEG.

Стипендии

Натпревар: „НАЈДОБАР БИЗНИС КОНЦЕПТ ЗА ЗЕЛЕНИ ИНОВАЦИИ - 2024“

Почитувани,
Центарот за извонредност во зелени иновации, Машинскиот факултет при Универзитетот Св. Кирил и Методиј во Скопје и Националниот центар за развој на иновации и претприемачко учење, заедно со партнерите Македонија2025 и Халкбанк АД Скопје, а поддржано од проектите GREENOVET и WBC-RRI.NET Embedding RRI in Western Balkan Countries со големо задоволство го организираат натпреварот за „НАЈДОБАР БИЗНИС КОНЦЕПТ ЗА ЗЕЛЕНИ ИНОВАЦИИ - 2024 година“ за учениците од сите средните училишта во нашата држава.

Со цел да им помогнеме на сите наставници-ментори да ги надградат своите знаења и вештини и да ги водат своите ученици при развој на зелени бизнис решенија, организаторите на Натпреварот ги покануваат наставниците ментори на еднодневна обука за развој на бизнис концепт за зелени иновации, која ќе се одржи на 17.02.2024 (сабота) во просториите на Машинскиот факултет.
За таа цел, Ве покануваме да се пријавите за учество на обуката на следниот линк. Пријавувањето трае до 15.02.2024 година.

Финалниот натпревар ќе се одржи на 23.03.2024 (сабота) во просториите на Машинскиот факултет во Скопје (амфитеатар) и истиот ќе се одвива на англиски јазик. Правилата за учество на натпреварот можете да ги најдете на следниот линк

Рокот за испраќање на апликациите е до 11.03.2024 (понеделник) до 24:00 часот.

Нашите партнери Македонија 2025 и Халкбанка ќе обезбедат пригодни награди за најдобрите тимови.

Дополнителен мотив за учество во натпреварот е наградата која е обезбедена од проектот GREENOVET преку кој за првопласираниот тим е обезбедено учество на меѓународниот натпревар за зелени иновации кој ќе се одржи во Грац, Австрија во периодот од 15-19 април 2024 година.

Ве очекуваме!

Соопштенија за студенти

Pages

Наши проекти

Контактирајте не

Универзитет „Св. Кирил и Методиј“

Машински факултет - Скопје
Руѓер Бошковиќ бр.18
1000 Скопје, Република Северна Македонија
Тел: + 389 2 3099-200
Факс: + 389 2 3099-298
Е-пошта: contact@mf.edu.mk

Follow us

Follow us on:

Брзи линкови

Галерија

Galerija       

       

Back to Top